Няма коментари

Сделки с възвръщаемост под 8% в България са почти невъзможни

Георги Киров, директор „Оценки и инвестиции“ в Colliers International, Бизнес старт, 24 септември 2019 г.

Пазарът на недвижимости не е добър предвестник на това, какво ще се случи. Дори и да се случи нещо, минава време, преди то да се отрази на този пазар. Това е, защото недвижимостите са неликвидни активи, които по-трудно се продават. Затова и те са добро убежище в момент на турбуленции. Това каза Георги Киров, директор „Оценки и инвестиции“ в Colliers International, в предаването Бизнес старт, с водещ Христо Николов.

Офисният пазар в Хонгконг е стабилен, има малък ръст при жилищните площи. Единственото, което е засегнато са търговските площи, но това е заради онлайн търговията, посочи гостът.

„Хонгконг има своите конкуренти и най-естественият е Сингапур. Уравнението при борбата за капитали е по-сложно и влияят много фактори, като например търговската война между САЩ и Китай. Тези центрове са и хъбове на чисто азиатски капитал, който се разпределя на други места“.

Приблизително 20% от всички обеми инвестиции в Централна и Източна Европа са от азиатски източници – главно Сингапур, Южна Корея и Филипините. От общия обем от 13.8 млрд. евро в ЦИЕ над три милиарда са точно от тези източници, заяви Киров.

„България на фона на другите страни е по-различна с това, че банковото финансиране е доста по-краткосрочно. Банките отпускат кредити до 10-12 години, докато в Румъния например е 25 години, а в Чехия и Полша – 30 години“.

Сделки с възвръщаемост под 8% в България са почти невъзможни, отбеляза Георги Киров.

„Ликвидност не значи само обем на инвестиции, но и брой на играчите. Тук броят е нисък и това притеснява инвеститорите, които искат да знаят, че купувайки един актив, има на кого да го продадат след 5-10 години“, каза гостът.

Според Георги Киров е трудно да се определи кои точно са печелившите от Брекзит и кои точно потоци инвестиции отиват от Лондон в град Х или У. Париж и Амстердам се хвалят, България също под някаква форма печели от това. Според наши проучвания в Лондон няма дестабилизация на пазарите, подобно и на Хонконг. Офисите са стабилни, а логистичните имоти бележат дори повишение, което е логично с оглед на евентуален твърд Брекзит.

Financial Times и техният екип за онлайн поддръжка FT Core са знаково привличане на инвестиция за България, защото поставя яснота, че нашата среда е добра. В IT сферата България има много добра репутация, посочи в заключение Киров.

Целият разговор вижте във видеото

 

Източник: BLOOMBERG

Коментари(0)